Olej rycynowy – zastosowanie kosmetyczne

olejki

Pozyskiwany z drzewa rącznika pospolitego olej rycynowy to od wielu lat znane panaceum na różne dolegliwości i niedomagania naszego organizmu. Ze względu na swoje wszechstronne właściwości z powodzeniem jest wykorzystywany w kosmetyce.


Olej rycynowy jako składnik

Olejek rycynowy to prawdziwa perła w przemyśle kosmetycznym. Charakteryzuje się olśniewającym blaskiem i właściwościami ochronnymi, dlatego staje się naturalnym składnikiem wielu kosmetyków. Możemy go spotkać w pomadkach, błyszczykach, a także mydłach i produktach do pielęgnacji skóry, włosów, brwi, rzęs i paznokci. Dodawany do kremów zapewnia im nienaganną, śnieżną biel.

Włosy kochają olej rycynowy

Nasze babki stosowały olej rycynowy jako maseczkę na włosy. Warto wykorzystać tę mądrość i w prosty sposób przywrócić swoim zmęczonym włosom ich naturalną witalność. Zniszczone końcówki wystarczy posmarować olejkiem rycynowym, a upływie pół godziny zmyć. Olejek rycynowy w połączeniu z oliwą i żółtkiem w proporcjach 1:1 będzie najlepszą maską regeneracyjną dla całych włosów. Zwieńczeniem tego zabiegu powinno być wypłukanie włosów w wodzie z cytryną.

Olej rycynowy dla dłoni

Zmęczone, czasem spierzchnięte i szorstkie dłonie pokochają naturalną siłę olejku rycynowego. Posmarowane nim i otulone bawełnianymi rękawiczkami kosmetycznymi zaskoczą swoją gładkością, idealnie napiętą skórą i mocnymi paznokciami. Jeśli na dłoniach obserwuje się różnego rodzaju przebarwienia, maseczkę z olejku należy uzupełnić sokiem z cytryny. Wykwalifikowane kosmetyczki zalecają, by raz na jakiś czas fundować dłoniom kąpiel w delikatnie podgrzanym olejku rycynowym.

Remedium na zmęczone stopy

Zapominamy o naszych stopach lub stosujemy agresywne środki złuszczające tamtejszy zrogowaciały naskórek. Tymczasem regularne wcieranie w stopy olejku rycynowego nie tylko wygładza skórę stóp, ale zapobiega także bolesnym odciskom. Pozostawienie na stopach oleju na całą noc sprawi, że te staną się miękkie i prawdziwie wypoczęte.

Olejek rycynowy na skórę

Osoby cierpiące na atopowe zapalenie skóry nie powinny zapominać o olejku rycynowym, który jest najłagodniejszym kosmetykiem do pielęgnacji skóry. Nawilżające i lecznicze właściwości oleju to prawdziwe wybawienie także przy skórze skłonnej do alergii i trądziku.

Dodaj komentarz